Azory - czyli co można zjeść
Jak na wyspę, to propozycji kulinarnych mają sporo, masę ryb, owoców morza oraz lokalną wołowinę.
Tą ostatnią przyrządzają bardzo dobrze.
W Ponta Delgada jest jedna znana restauracja Maiserra. Ceny są trochę wyższe niż w innych miejscach, dodatkowo restauracja jest kawałek od centrum. Co warto zaznaczyć jedzenie mają bardzo smaczne a porcje są duże. Na początek podają przystawki, z których oczywiście można zrezygnować lub zostawić tylko te ulubione.
Dla osób, które potrzebują zjeść coś na szybko są budki z hot dogami, znajdują się one w centrum miasta. Jednak w szczycie wieczoru w kolejce można postać z 7 min :)
Jedną z ciekawostek jest gotowanie posiłku w kopcach. W gorącym źródle przez pół dnia gotuje się Cozido czyli potrawa składającą się z różnych rodzajów mięsa. Potrawę tę gotuje się w kotle zasypywanym na kilka godzin w ziemi a para z gorących źródeł robi swoje. Gotowanie odbywa się w mieścinie o nazwie Furnas, aby zamówić potrawę trzeba zadzwonić dzień wcześniej.
Jak na wyspę, to propozycji kulinarnych mają sporo, masę ryb, owoców morza oraz lokalną wołowinę.
Tą ostatnią przyrządzają bardzo dobrze.
W Ponta Delgada jest jedna znana restauracja Maiserra. Ceny są trochę wyższe niż w innych miejscach, dodatkowo restauracja jest kawałek od centrum. Co warto zaznaczyć jedzenie mają bardzo smaczne a porcje są duże. Na początek podają przystawki, z których oczywiście można zrezygnować lub zostawić tylko te ulubione.
Dla osób, które potrzebują zjeść coś na szybko są budki z hot dogami, znajdują się one w centrum miasta. Jednak w szczycie wieczoru w kolejce można postać z 7 min :)
Jedną z ciekawostek jest gotowanie posiłku w kopcach. W gorącym źródle przez pół dnia gotuje się Cozido czyli potrawa składającą się z różnych rodzajów mięsa. Potrawę tę gotuje się w kotle zasypywanym na kilka godzin w ziemi a para z gorących źródeł robi swoje. Gotowanie odbywa się w mieścinie o nazwie Furnas, aby zamówić potrawę trzeba zadzwonić dzień wcześniej.
Budka z hot dogami |
Hot dog |
Tu gotuje się Cozido |
No comments:
Post a Comment